Perfektne sea sisefilee, kaalikatambi, koorese šhampinjonikastme ja röstitud rooskapsastega

Taas on üks maitsev õhtusöök valminud - pehme medium 54 ˚C sea sisefilee, üübermaitsev kaalikatamp, koorene šhampinjonikaste ning  röstitud rooskapsad. Kas teate - sellist toitu võib sööma jäädagi! Kui võiks arvata, et veiseliha on ikka parem ja maitsvam kui sealiha, siis õigesti küpsetades võib sealihast valmistada tõelise jumalate roa. Avastasin hiljuti kodust liha termomeetri, millega valmivad lihtsalt supermaitsvad lihatoidud, olgu see siis rammusamat sorti praad või salatilisand, siga, veis, part või lammas, igatahes ei kujuta ma väga enam ette liha valmistamist ilma sellise termomeetrita. Fotol poseeriv sea sisefilee on küpsenud suhteliselt madalal temperatuuril - 120 ˚C, kui liha sisetemperatuur on saavuutanud 54 ˚C, on liha täiesti perfektses küpsusastmes - nii pehme mahlane ja lausa suussulav. Kui filee enne küpsetamist ööpäevaks mõnesse huvitavasse marinaadi pista, on tulemused kindlasti veelgi põnevamad.




Vaja läheb: 
Sea sisefilee:
u 500 g sea sisefileetükk
soola
pipart
tüümiani
rosmariini
oliiiviõli liha pruunistamiseks

Kaalikatamp:
2 suuremat kaalikat
u 2 dl 35% koort (võid asendada ka 10% koore või piimaga)
paksem viil võid
soola

Šhampinjoni kaste: 
250 g väiksemaid pruune šhampinjone (1 karp)
1 sibul
3,5 dl 35% koort
1,5 tl jahu
soola
pipart



Tegevuskäik: 
Hõõru toasoe sisefilee soola, pipra, tüümiani ja rosmariinilehtedega kokku. Jäta mõneks ajaks seisma, kuniks teed muid ettevalmistusi.

Koori kaalikad, tükelda väiksemaks ja pane keema. Keeda kuni kaalikas on täiesti pehme.

Kuumuta ahi 120 C ni (pöördõhk). Pruunista seni kõrgel kuumusel oliiviõlis liha kõik küljed. Seejärel pane liha ahjuvormi, vala peale ka pannile jäänud rasv ja lihavedelik, raputa lihale rosmariinilehti. Torka lihasse pikkupidi temperatuuriandur selliselt, et selle ots oleks sisefilee kõige paksema osa keskel ja pane liha ahju küpsema, kuniks liha sisetemperatuur saavutab 54 C. See võtab aega u 27 min.

Pese seened, koori sibul ja lõika  see neljaks sektoriks. Pane sibul ja terved seened pannile koos õli ja võiga ning prae kõrgel kuumusel kuniks sibul ja seened on pisut pruunistunud. Seejärel pane seened ja sibulasektorid kastrulisse, vala peale koor ja hauta madalal kuumusel seened küpseks. Koore võid asendada soovi korral lahjema 10% kohvikoorega.

Samal ajal kurna pehmeks keenud kaalikad, vala juurde koor ning lase kaalikad saumikseriga ühtlaseks massiks. Koort võid lisada vajadusel rohkem või vähem - sõltub suuresti kaalikate kaalust, Koore võid asendada ka 10% kohvikoore või piimaga, aga tulemus ei jää kindlasti nii hea. Püreerimise lõpus lisa ka mehine tükk võid ja soola. Pudru konsistents peaks jääma sama  mis tavapärasel kartulipudrul.

Puhasta pealmistest lehtedest rooskapsad ning pane need pannile kõrgel kuumusel oliivõliga röstima.

Sega 2 tl jahu vähese veega ühtlaseks seguks ning lisa kiirelt segades seenekastmele. Kaste ei tohiks jääda liiga paks - pigem vedelapoolsem. Maitsesta soola ja pipraga.

Kui liha sisetemperatuur on saavutanud 54 C, võta liha ahjust.  Serveeri kogu toit ühel alusel, millel liha küpsetasid - nii püsib toit ka palju kauem soojana. Aseta liha kõrvale kastmekauss, kõrvale pudru ja rooskapsad. Kaunista meelepärase maitserohelisega.



Kommentaarid

Populaarsed postitused