Odrajahu karask

Sain Pärnus kohvikust Mahedik väga maitsvat odrajahu leiba. Siit tekkis plaan töötada samuti välja üks superhea odrajahuleiva retsept. Tegin siis esmalt algust karaskiga - eestlaste rahvustoiduga, mis minul valmis 100% odrajahust.

Mida ütleb Vikipeedia karaski kohta:
Karask (keskmurdes kohmakas) on keefiri, hapu- või petipiima ja ka jogurtiga tehtud odra- või jämedast nisujahu tainast küpsetis. Karaski kergitusainena kasutatakse valdavalt söögisoodat, lisaainetena kas soola, ürte ja ka liha. Karask kandis varasematel aegadel ka kiirleiva nimetust.
Karaskit võib küpsetada nii lamedana ahjuplaadil, otse kuuma süte peal, aga ka madalamas või kõrgemas ahuvormis. Karask on Eesti, Iiri, Šotimaa jpt maade rahvustoit.

Ehk siis kes leivagategemise ja juuretisega ei viitsi eriti jännata, saab minna lihtsamat vastupanu teed ja valmistada karaskit, segades kokku erinevaid lisandeid ja jahusid. Kohmakas veidi ta ju ongi, igatahes ülilihtne valmistada ehkki 100% odrajahust valmistatud karask ei ole muidugi nii pehme nagu tavapärane ahjusoe leib või sai. Kõige maitsvam on karask vahetult peale valmimist süües kõige tavalisema 82% maitsestamata võiga.



Vaja läheb: 
350 g täistera odrajahu
1 tl soodat
1 tl meresoola
1 tl suhkrut
1 muna
3 dl keefirit




Tegevuskäik:
Sega omavahel jahu, sool, suhkur ja sooda. Klopi teises kausis kokku muna ja keefir. Lisa muna-keefiri segu jahusegule, sega algul lusika, pärast käega. Üle ei maksa segada, kui taigen tundub ühtlaselt segunenud, vormi sellest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kena päts. Küpseta u 1 tund 190C pöördõhuga ahjus. Soojalt maitseb muidugi kõige paremini koos tavalise või ja soolahelvestega.



Kommentaarid

Populaarsed postitused