Autos valminud supertoit - banaani-chia puding argipäeva hommikuks (150 kcal)

Tutvustan teile hommikusööki, mis valmib argipäeviti samal ajal kui ma tööle sõidan - selleks on banaani chia puding. Ja muide usu või ära usu, sellesse purki on peidetud 2 dl maitsvat ja magusat banaanimaitselist hommikust powerit, mis annab vaid 150 kcal.

Nimelt oma kaalulangetamise protsessis olen taastanud hommikusöögid, et mitte lõunaks olla näljane kui hunt ja soovides nahka pista kõik, mis ette jääb. Mõtlesin, et proovin ka järele need imelised chia seemned, mis viimasel ajal tunduvad olevat tohutult populaarsed. Vähemalt nädala ajasin neid poest taga - küll olid otsas, või siis polnud neid müügilgi... Igatahes on nüüdseks tehtud nendega ka mõnda aega katsetusi ning samad seemned on minu igahommikused jõuvarude taastajad.


Need kes veel ei tea, siis chia seemned on suurepärased omega-3, kaltsiumi ja magneesiumi allikad, samuti on neis palju kiudaineid ja suur valgusisaldus. Chia seemned moodustavad vedelikuga kokkusegades zeleetaolist ainet, tänu millele saab valmistada neist suurepäraselt maitsvaid ja tervislikke pudinguid. Pudingu valmistamiseks on  võimalusi lõputult, selleks võid kasutada soja-, mandli-, riisi-, kookose vms piima ning lisada juurde meelepäraseid puuvilju, marju, pähkleid, seemneid ja siirupeid.

Allikas: alkeemia.ee kirjutab: 
Chia seemned sisaldavad kolm korda rohkem antioksüdante kui mustikad, kaks korda rohkem kaaliumi kui banaanid, kolm korda rohkem rauda kui spinat, viis korda rohkem kaltsiumi kui piim, kaks korda rohkem lihtvalke kui mistahes teised seemned või pähklid - ja kõik need toiduained on just nende mikroainete poolest silmapaistvad ja hinnatud. Chia seemned on rikkad ka magneesiumi ja seleeni poolest.

Chia seemned tekitavad kergesti täiskõhutunde, isegi kui portsjon pole üldse suur, ning saadud energia kulub aeglaselt, kuna süsivesikud neis on peamiselt kiudained. Kaltsiumisisalduse tõttu on nad kasulikud hammastele ja luudele, oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete sisalduse tõttu südamele ning kõrge kiudainete sisaldus aitab kaasa soolestiku tööle. Chia seemned on ideaalne toit enne treeningut või füüsilist jõudu nõudvat tööd, kuna nad suurendavad vastupidavust ja jõudu ning aitavad kehal säilitada vedeliku tasakaalu, olles võimelised endasse võtma 10 korda seemneist endist suuremat veemassi.

Loe veel chia seemnete kohta: www.umami.ee

Minu chia hommikupuding on lihtne ja selle valmistamine käib kiirelt - kolme komponendi kokkusegamine võtab aega u 5 min ning järelvalmimine umbes 1 tund.

Vaja läheb (kogused ühele):
1,5 dl Alpro kookose-riisi piima (1 dl annab 20 kcal)
1,5 spl chia seemneid
0,5 küpset banaani

Tegevuskäik:
Pane esmalt kaussi banaan, pressi see kahvliga"pudruks", võid kasutada ka saumikserit, lisa juurde kookose-riisi piim ja chia seemned. Sega väga korralikult läbi (ära enam saumikseriga segu töötle), vala purgikesse ja lase pudingul valmida vähemalt 1 h.

Mina segan pudingu valmis hommikul, kuid sina võid teha seda ka õhtul, kuid sel juhul tuleks banaan lisada alles hommikul, kuna seistes muutub see tumedaks, ning muudaks pudingu pruunikaks.

Laps kooli viidud, ise tööle jõudnud, panen oma pudingu veel mõneks ajaks külmkappi, vaatan läbi meilid ning selleks hetkeks ongi minu hommikusöök valmis. Pudingule võid peale lisada veel värskeid (või jääs) marju, puuvilju, kookoslaaste või seemneid, või siis nautida niisama. Siinne versioon hommikupudingust on võimalikult lihtne ja kiire, kui aega rohkem, võid kasutada oma fantaasiat ja lisada näiteks ka kaneeli või kardemoni jne - kõike enda maitseelistuste järgi, aga kuna hommikuti on enamasti iga minut arvel, siis ei hakanud sihilikult asja keeruliseks ajama. Kolm komponenti - 5 minutit - 150 kcal  - see on minu supertoit!


Kommentaarid

Populaarsed postitused