Hatšapuri rohke küüslaugu ja peterselliga


Hatšapuri ehk Gruusia juustupiruka valmistamiseks on mitmeid versioone - soodataignast, pärmitaignast, lehtaignast jne. Minu siinse postituse peategelane valmis soodataignast, see on ilmselt ka üks lihtsamaid ja kiiremaid viise. Hatšapuri küpsetamiseks on samuti erinevaid võimalusi - näiteks ahjus, grillil, pannil jne. Mina valmistasin oma hatšapuri grillil ja tulemus peale mõningast katsetamist sai väga maitsev. Hatšapuri täidiseks ei pea olema klassikaline juust, vaid selleks võib olla ka kodu-, kitse- või fetajuust või nende segu, või siis hoopiski seened, liha jne. Mina valisin täidiseks juustu ja maitsete täiustamiseks lisasin veel peterselli ja ohtralt küüslauku, kusjuures kaks viimast on minuarvates siin lausa hädavajalikud komponendid. Kogu protsess on lihtne ja kiire - soodataigna puhul pole vajadust oodata ka kerkimist, taigna ja täidise valmistamine võtab aega u 15-20 min ning grillil küpsetamine veel + 10 min. Head katsetamist.


Vaja läheb (kogus 4 x u 10-15 cm diameetriga hatšapurit): 
250 g jahu
0,5 tl meresoola
0,5 tl suhkrut
0,5 tl söögisoodat
2 dl keefirit, petti, jogurtit või hapukoort
2 spl oliiviõli

Täidis: 
200 g riivitud juustu (ntx cheddar)
1 muna
4 küüslauguküünt
peotäis lehtpeterselli
värskelt jahvatatud pipart



Tegevuskäik: 

Pane keefir, pett, jogurt või hapukoor kaussi ning lisa juurde suhkur, sool, sooda ja õli. Sega  segu pisut, et sool sulaks. Lisa jahu ja mikserda taignamikseriga või sõtku käsitsi kuniks taigen on korralikult segunenud. Lase u 30 min seista.

Samal ajal valmista täidis. Sega riivitud juust, muna, pressitud küüslaugu, hakitud lehtpeterselli ja jahvatatud pipraga.

Jaga taigen 8 osaks, ning rulli neist u 15 cm diameetriga nn "pannkoogid". Pane pooltele neist 1/4 täidisest ning kata täidis järelejäänud "pannkookidega". Pigista kõigil taignaservad kokku ning rulli näppudega pisut üles. Vajuta täidis pisut käega maha, et keskele ei jääks suurt kuhja.

Enne küpsetamist pritsi õlispreiga pirukapoooled kokku ning küpseta hatšapurisid grillil mõlemat poolt u 5 min, kuumusel u 250 C.


Kommentaarid

  1. Tere! Juhul, kui küpsetada pirukaid ahjus, siis millisel režiimil, kuumusel ja kui kaua? Või pannil tehes? Kas peaksin pannil valima ka pigem kõrgema kuumuse? Samas üht poolt 5 minutit küpsetades võiks siis vist küll juba musta suitsu tulema hakata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui küpsetate ahjuplaadil, siis ma valiks reziimiks pöördõhu ja temperatuuriks 200 C Küpsetate nagu tavalisi pirukaid. Arvan, et küpsetusajaks võiks olla u 25-30 min.
      Minul on grilli ühel osal kinnine plaat, piserdasin piruka pooltele õlispreist õli ja küpsetasin kinnisel osal mõlemalt poolt 5 min. Küpsemise ajal oli grill pealt kinni. Jäid täpselt sellised kuldpruunid nagu pildilt näha, seest ilusti küpsenud.
      Pannil küpsetades piserdaks ka rasvainet pannile ja küpsetaks pigem MADALAL kuumusel, kaanega kaetult, mõlemat poolt. Küpsetusaega tuleks katsetada, kuna pole ise pannil proovinud. Proovige 5+5 min või 7+7 min näiteks. Head katsetamist :)

      Kustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused