Värske ja lahja peedi vinegrett

Pean ütlema, et minul on selle aasta esimesed verivorstid juba maitstud. Degustatsioonile pääsesid Matsimoka jõuluvorstid  ja ilmselt saavad need olema ka minu pühadelaual, kuna tundusid täpselt need mis tarvis - tekstuurilt tugevad ja mõõõnusalt maitsekad. Mind tohutult häirivad need liiga pehme (pisut nagu plöga meenutava) täidisega vorstid. Ja kui reeglina kuulub verivorsti kõrvale kartul, hapukapsas ja sült, siis mina oma suhteliselt rangel "säästurežiimil" pidin leidma igal juhul nendele alternatiivi ja käesolev vinegrett, mille valmistamisest kohe juttu tuleb, sobib muide suurepäraselt verivorstidega ja muideks ka jõululauale. Lisaks sellele, et minu vinegrett on jõuluvorstidele maitsekaks kaaslaseks on see ka lahja - lisasin äärmiselt vähe õli ja kartul puudub muide üleüldse.


Vaja läheb (kogused 3-4 sööjale):
350 g keedetud peeti
200 g värsket kurki
3 keedetud porgandit (al dente)
1 keskmise suurusega punane sibul
pisut hakitud murulauku ja tillioksi

Kaste:
1 lami mahl
5 tl valgeveini äädikat
1 tl (väiksema kuhjaga) mett
2 tl oliiviõli
0,5 tl dijoni sinepit
0,5 tl (Felix) mädarõigast
soola, pipart

Kaunistamiseks:
tilli, murulauku, röstitud seemneid


Tegevuskäik: 
Puhasta esmalt porgand ning pane keema vähese soolaga maitsestatud vette. Porgandi võiks keeta nö al dente´ks, mitte liiga pehmeks. Seejärel tükelda (pigem lohakalt) peet ja värske kurk. Viiluta sibul, tükelda keedetud porgand, haki salatisse peotäis murulauku ja rebi juurde pisut ka tillioksi.

Sega valmis kaste, nirista salatile ja sega salat kahe lusikaga korralikult läbi. Lase u 30 min külmkapis nö maitsestuda. Serveeri salatikaussi, lisa peale murulauku ja tilli ning röstitud seemneid. Kõrvale soenda näiteks Matsimoka verivorste ja krahma ka viil kodus valmistatud täisteraleiba.

Kommentaarid

Populaarsed postitused