Kõrvitsasai

Olen mitmed nädalavahetused üritanud oma kõrvitsasaia retsepti tuunida. Nüüd jagan teiega retsepti, mille järgi õnnestub see sai täiesti perfektselt ja maitseb väga hea. Aega tuleks küll varuda, sest kokku kulus valmistamisele umbes tunnike, kerkimisele umbes 2 tundi ja küpsemisele pool tundi. Mina plaanisin kõrvitsasaia laupäeva hommikuse lahja avokaadosalati kõrvale,  aga saiategu venis nii pikale, et tegemist oli küll juba lõuna, mitte enam hommikusöögiga. Aga pole hullu. See oli väärt seda ootamist ja sai sai tõepoolest väga maitsev. Eriti veel ahjusoojalt :)

Vaja läheb: 
350 ml kõrvitsapüreed muskaatkõrvitsast
15 g presspärmi
1 spl pruuni suhkrut (võid kasutada ka valget)
0,5 spl meresoola
2 spl oliiviõli
350 g nisujahu
100 g nisu täisterajahu

Tegevuskäik: 
Esmalt vajad sa kõrvitsapüreed. Mina valmistasin aja kokkuhoiu mõttes selle juba eelmisel päeval. Kui valmistad samal päeval, siis kulub aurutatud kõrvitsa jahutamisele üsna pikk aeg. Mina aurutasin eelmisel päeval kõrvitsa pehmeks ja külmkappi ei viinudki, kuna pärmitaigna tegemisel on oluline, et kõik komponendid oleksid toasoojad.

Koori ja puhasta kõrvits, lõika väiksemateks tükkideks. Pane potipõhja vesi, potile aseta sõel ja sõela sisse kõrvitsatükid ning peale aseta kaas. Auruta sedasi kõrvits pehmeks. Ajakulu sõltub siin sellest, kui suureks kõrvitsatükid jätsid. Kui kõrvits pehme, vala kaussi ja lase jahtuda. Jahtunud kõrvits püreesta saumikseriga peeneks.

Sul läheb vaja nüüd 350 g kõrvitsapüreed. Kui kõrvitsapüreed sai rohkem, siis võid seda säilitada näiteks külmutatult järgmise kõrvitsasaia tegemiseks või siis kõrvitsasupi jaoks (kõrvitsasupi retsepti leiad SIIT). Võta pärm ja sega suhkruga, lisa suhkru-pärmi segu kõrvitsapüreele. Lisa ka sool, oliiviõli ja alusta jahu lisamist. Mina lisasin 100 g kaupa ise vahepeal koguaeg segades.

Sõtku taignapalli seni, kuni see kausi küljest lahti lööb. Pane kerkima. Mina kasutan kerkimiseks enamasti ahju - panen ahju u 40 C peale, tõmbasin taignakausi pealt kilega kinni ja hakkasin ootama kerkimist.

Taigen kerkib u 1,5 tunniga kahekordseks. Siis võta taigen ahjust välja, vormi sellest ilus saiapäts ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri taignapalli piimaga, raputa peale kõrvitsaseemneid ja pane sai samasse ahju kerkima tagasi. Nüüd tuleks oodata umbes 30 min.

Võta peale 30 min kerkimist  sai tasakesi ahjust välja, keera ahi 180 C kraadile (kasutasin pöördõhku) ja pane sai ahju tagasi siis, kui ahi on saavutanud soovitud temperatuuri. Küpseta umbes 30 minutit, kuniks sai on pealt kuldpruun.

Sai sobib söömiseks millega iganes, kasvõi ainult võiga. Maitseb superhästi.



Kõrvitsasai kanamaksapasteedi ja sibulamoosiga. Minul oli endatehtud kanamaksapasteeti ja sibulamoosi eelmisest nädalast järel. Peale raputasin veel röstitud kõrvitsaseemneid ja rosmariinilehekesi.


Kommentaarid

Populaarsed postitused