Leivajäätis soolase karamelli & soolaste röstitud maapähklitega - üübermaitsev kaloripomm

Mul leiba väga tihti kodus ei ole, kuna tarbin seda suhteliselt vähe ja ise satun leiba tegema veelgi harvem. Ükspäev sai siin ökopoest üks päts siiski soetatud ja kui kõigil olid isud täis söödud ja leiba endiselt järgi, hakkasin genereerima, mida järele jäänud osast teha võiks. Ma mõhimõtteliselt ei tahaks ühtegi toiduainet vanaks lasta ja minema visata. Üks, mis superhästi juba õnnestus oli "Rukkileivajäätis pekaanipähklitega". Nüüd oli siisvaja veel mingit head ideed. Kuna olen endiselt jäätiselainel, siis mõte liikus ikka seda teedpidi.... Ja noh, olles seda kõnealust jäätist nüüdseks juba ise maitsenud, olen ma lihtsalt sõnatu.....

Hakkasin lihtsalt mõtlema, mis võiks veel leivaga kokku sobida. Mitu mõtet juba peast läbi käinud, tundus kõige ahvatlevam ja maitsvam idee: rukkileiva-soolase karamelli ja soolaste maapähklitega jäätis. Mingi hetk selle tegemise käigus hakkasin tegelikult juba mõtlema, et ah aitab küll nendest jäätistest selleks korraks... Aga teate, see lõpptulemus....see on niivõrd hea, et mul lihtsalt pole sõnu. Mul endalgi jäi ehmatuseks korraks suu lahti, kui jäätist taldrikutele serveerides näppe sattusin limpsama... mõtlesin, et ei ole võimalik, see on lihtsalt mega hea...

No ja kuna seda teha on imelihtne, siis loodan, et kõik haaravad nüüd lusikad ja proovivad valmistada tõelist maitseelamust. Kõige figuurisõbralikum see just pole, aga no kamoon, midagi head võiksite ju endale lubada ka :)

Vaja läheb: 
60 g leiba
jämedam viil võid leiva praadimiseks
50 g soolatud röstitud maapähkleid
1 spl suhkrut

Karamellikreem:
1 dl suhkrut
u 2 dl 35% vahukoort
5 näpuotsatäit soola

400 ml 35% vahukoort
150 g kondenspiima

Tegevuskäik:
Riivi jämeda riiviga leib, pane pannile või ja rösti leivapuru. Hakki leivapuru sisse maapähklid. Ostsin poest need kõige tavalisemad, mida õllekõrvale tavaliselt näksitakse - need soolatud ja röstitud maapähklid. Samuti lisasin  1 spl suhkru. Nüüd tuleks kogu pannitäit röstida, seni kuni suhkruterad on sulanud. Panni tuleks jälgida koguaeg, et puru ära ei kõrbeks. Samuti ei tohiks seda tegevust teha kõige kõrgemal kuumusel - kuumuseasete võiks olla 10 st - 7.

Nüüd tuleks valmistada karamell. Selleks pane paksupõhjalisse kastrulisse suhkur, sulata. Ära lase kõrbema! Kui suhkur sulanud, vala osade kaupa hulka vahukoor. Vahepeal koguaeg segades. Vahukoort peaks sellisele kogusele suhkrule minema u 1,7 dl. Ülejäänud osa läheb sul tarvis hiljem. Niisis, lisa vahukoor ja sega. Kui kõik sulanud suhkur on lahustunud ja segu mõnusalt liimjas ja mullitav, võta pliidilt ja jahuta. Külmkappi panna pole mõistlik  - seal hangub see ja jäätise vahele valalada pole enam võimalik. Seega jahuta kreem toasoojas ise aeg-ajalt segades. Oluline oleks meeles pidada, et kui kõike kokku hakkad segama, siis karamellikreem ja kõik muud koostisosad peaksid olema täielikult jahtunud.

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa kondenspiim. Kuna karamellikreem on ise juba väga magus, siis seetõttu kirjutasin retsepti tavapärase kondenspiima koguse asemel väiksema koguse, sina võid panna veelgi vähem, kui soovid - miks mitte näiteks 100g. Paremaks vahukoore ja kondenspiima segunemiseks lase segu korra mikseriga läbi.

Nüüd tuleks jäätisenõusse hakata kõiki komponente vaheldumisi lisama. Esmalt paar lusikatäit vahukoore-kondenspiimasegu, siis kiht leiva- ja maapähkisegu, siis jälle jäätis, siis karamellikreemi jne... viimaseks kihiks jäta leiva-maapähklipuru. Kuna 0,2 dl vahukoort jäi veel järele, siis sellega tulekski vedeldada karamellikreemi, kuna jahtudes kipub too ikka liiga tugevaks massiks muutuma ja enam jäätise vahele niristada ei ole võimalik. Olles kogu kraami kihtidena jäätisenõusse ära jaganud, tuleks jäätisenõu asetada sügavkülma vähemalt 6 tunniks.

Serveerides lisa jäätisele soolaseid maapähkleid ja miks mitte ka karamellikreemi niresid.


Asetades koostisosad jäätisenõusse kihti, tagab selle, et leivapuru ja pähklid ei vetti läbi vaid jäävad mõnusalt krõmpsud. Mmm, väga maitsev.

Kommentaarid

Populaarsed postitused