Meetort mandlikrõbuskitega

Minu  meekoogi lugu on järgmine: Sellises toredas kohvikus  nagu Komeet, pakutakse väga maitsvat mandlikrõbuskitega meekooki. See on fantastiliselt hea. Esimest korda seda süües, küsisin ettekandjalt, et kuidas see tehtud on - välimuselt paistis pigem ju nagu juustukook.  Teenindaja vastas mulle, et kui mett pikalt vahustada, siis muutub mesi selliseks lumivalgeks vahuks nagu toorjuust... Mõtlesin isegi vist korraks, et kuidas see küll võimalik on... Aga no tegelikult ei teadnud see ettekandja selle koogi tegemisest küll midagi, kuna aga kook minu kirgi küttis, siis otsustasin, et järele tuleb see teha.
Googeldades ei leidnud mitte ühtegi sarnast retsepti, vaid ainult tavapäraseid meekoogi retsepte, mis on aga hoopis teistlaadi. Hakkasin siis ise retsepti välja töötama ja mitmed katsetused kandsid ka lõpuks vilja. Maitse on super ja kõik, kel seda süüa õnnestunud on, on naudingust vaid mõmisenud :)

Vaja läheb:
Põhi:
u 1/3 pakki digestive küpsiseid
50 toasooja võid

Kreem:
2 karpi mascarponet (Exquisa, Calbani või Prismas müüdavat Rainbow)
4 spl mett
100 g valget šhokolaadi
200 ml 35% vahukoort

Kaunistuseks: 
0,5 dl suhkrut
1 tl mett
1 dl mandlilaaste
0,5 tl kaneeli

Tegevuskäik:
Murenda küpsised peeneks pudiks. Mina panen köögikombaini, nii on segu valmis hetkega. Kui küpsised murendatud, segada hulka toasoe või. Segada niikaua, kuniks kogu küpsispuru on võiga segunenud.  Kui kasutad köögikombaini, siis tuleks peale küpsiste peenestamist lisada võitükk ja lasta kombainil mass segamini segada. Suru mass u 26 cm lahtikäiva koogivormi põhja.

Kreemi jaoks sega segamini 2 pakki toasooja!!! mascarponet, et mass oleks ühtlane ja kreemjas. Lisa hulka mesi ja sega veelkord. Nüüd lisada veevannil ja pisut jahutatud šhokolaad. Seda tuleks teha kiiresti, ise samas mascarponet koguaeg segades.

Nüüd vahusta külm vahukoor tugevaks vahuks (aga mitte võiks). Lase vahukoorel u 10 min seista, et temperatuur muutuks veidi soojemaks. Nüüd tuleks vahukoor segada kogu ülejäänud segule, kuid ka seda tuleks teha suhteliselt kiiresti. Sama kiirelt valada ka täidis koogivormi digestive põhjale, siluda ja panna külma. Külmas peaks kook olema vähemalt 12 h. (kui õhtul hilja teha ja hommikul tarbida, on kook näiteks veel vedel).

Mandlikrõbuskite valmistamiseks tuleks suhkur sulatada (aga mitte kõrvetada), lisada hulka mesi, mandlilaastud ja kaneel. Meega ei tasu liialdada, muidu jääb krõbusk nätske. Mandlilaastusid peaks lisama niipalju, et valguvat suhkrumassi enam ei ole. Asetada valmis segu küpsetuspaberile ja siluda laiali võimalikult õhukeseks ning jahutada. Jahtunult murda kolmurgad ja asetada koogile.

Voilaa!




Kommentaarid

Populaarsed postitused