Head vabariigi aastapäeva! Tänase päeva menüü: Rukkileib köömnetega, siiaäkine, uut moodi kartulisalat ning beseetort kamakreemi ja kirssidega!

Täna on pidupäev ja minulgi selleks puhuks välja mõeldud rida maitsvad pidusööke. Tänast päeva alustasime rämevormiga, õhtumenüüs valmisid veelgi erilisemad road.

Tänane päev ei saa ju läbi ilma musta leivata, niisiis tegin sellega algust juba eile ja panin oma taigna niiöelda hakkama. Ja mis sobib paremini omatehtud pehme leivaga, kui värske siiakala. Midagi paremat sellest lihtsalt polegi olemas. Ja kartulisalat - millegipärast oleme selles nii "kinni" ja üheltki pidulaualt see praktiliselt ei puudu. Mina eriline karulisalati austaja ei ole, seega otsustasin teha midagi kartulisalati sarnast, aga hoopis uutmoodi.
Ja loomulikult ei möödu ükski sünnipäev tordita - tänane very special on kama-beseetort kirssidega! Head vabariigi aastapäeva!

Rukkileib köömnetega





Aastaid tagasi sain oma esimese juuretise ja leiva retsepti. Kui leivategemisele jääb pikem vahe, olen ikka sama paberi koguste doseerimisel appi võtnud. Tänaseks on minu üleskirjutatud retsept muutunud täielikuks räbalikuks, lõpuks ometi saan oma leivaretsepti kirja kuhugi kindlamasse kohta kui räbaldunud paberilipik ja jagada seda teistega.



1 päev:
Vaja läheb:
juuretis
400 ml käesooja vett
rukkijahu niipalju, et tekiks hapukooretaoline mass

Pane juuretis kaussi, sega hulka käesoe vesi ja lisa jahu niipalju, et tekiks hapukooretaoline mass. Kata kauss toidukilega  ja jäta sooja kohta hapnema u 16 tunniks.

2 päev:
Vaja läheb: 
2 tl meresoola
2 spl leivasiirupit
u 800 g rukkijahu
linaseemneid, köömneid, kõrvitsaseemneid 

Tegevuskäik: 
Sega eelmisel päeval hapnema pandud taignasse sool ja leivasiirup. Hakka lisama rukkijahu. Mina lisasin esmalt 1,5 dl rukkikliisid ja 1,5 dl rukkipüüli ning ülejäänud jahuosa täistera rukkijahu. Jahu kogust on tegelikult keeruline ette öelda, kuna kõik jahud imavad vedelikku erinevalt. Taigen ei tohiks jääda liiga paks, samuti mitte liiga vedel. Esimesel juhul ei tule leib nii pehme, liiga vedela taigna puhul aga võib leib jääda hoopis taignane. Mina näiteks mõõdan ainult soola, siirupi ja vee kogust, jahu koguse olen algusest peale silmajärgi lisanud. Tehes leiba pidevalt, saad juba ise timmida kõikide koostisosade koguseid oma maitse järgi. 

Kui taigen on valmis segatud, võta esmalt järgmise leiva jaoks juuretis. Selleks piisab 2-3 supilusika täiest. Nüüd lisa leivale oma maitse järgi erinevaid seemneid. Seekord piirdusin mina köömnetega ja lisasin neid oma leivale 2 tl. Sega taigen veelkord läbi. Määri leivavorm võiga, jah kindlasti võiga, mitte toiduõliga. Toiduõliga määrides ei tule leib lihtsalt vormist välja, ükskõik kui kummaline see ka poleks. Pane taigen määritud leivavormi ning silu märja käega pealt siledaks. Mina tegin sõrmedega ka leiva sisse mõned augud. Võid lisada ka seemneid leiva peale, mina lisasin mõned köömned. Pane leib rätiku alla sooja kohta kerkima.





Leiva kerkimisega on sellised lood, et enamasti esimest korda juuretisega leiba tehes ei pruugi see väga hästi kerkida. Minul oli kusjuures uus juuretis, kuna eelmine läks hukka. Soetasin oma seekordse juuretise talupoest ja peab ütlema, et minul kerkis leib päris hästi. Kerkimine võtab aega umbes 2-4 tundi. Jah tõepoolest on mul leib kerkinud ka 4 tundi. Kerkimist võib kiirendada kui paned leivavormi 50 C ahju.

Küpsetamiseks on leib valmis siis, kui vorm on peaaegu täis kerkinud, peal ei ole mulle ja on tekkinud peened pragunemise jooned. Kui peale kerkivad mullid, või rätik leivataigna  külge kinni jääb, oled taigna kerkima jätnud liiga kauaks ja lõpptulemus enam  nii kaunis ei jää.  Kui leib ahjus pealt lõhki lööb oled leiba kergitanud liiga vähe. Vot sellised nipid.




Küpseta leiba pöördõhuga ahjus järgmiselt:
15 min 230 C ahjus
15 min 200 C ahjus
Seejärel kata leivavorm fooliumiga, ning küpseta 25 min 200 C ahjus.
Kuna ahjud on üsna erinevad, siis minul on vahel leib pealt liiga pruuniks küpsenud, ning seetõttu olen fooliumi pannud ka peale kohe, kui ahju 200 C keeran.

Kui leib valmis, siis lase sellel  jahtuda u 15 minutit. Esiteks on leib veel liiga kuum ja pehme lõikamiseks, teiseks liiga ruttu lõikama hakates võib juhtuda nii, et leib lööb pealmise kooriku lahti. Kui sooja leiva lõikamisel kipub nuga kinn või taignaseks  jääma, siis aitab, kui peale iga viilu lõikamist nuga puhtaks pesta ja kuivatada.


Siiaäkine


Ütlen ausalt, värske siig musta leivaga on minu lemmik kala ja ilmselt ka üks lemmitoitudest. Täpselt aasta tagasi valmistasin oma esimese siiaäkise ja tol ajal külastasin väga tihti sellist blogi nagu Ise tehtud. Hästi tehtud. Siiaäkise retsept on pärit just sellest blogist.




Vaja läheb:
u 500 g värsket siiga
1 spl meresoola.
1 spl suhkrut
1 punane sibul
maitserohelist




Tegevuskäik:
Fileeri siig õhukesteks tükkideks/ribadeks. Lõigu sibul õhukesteks ketasteks. Hakka siiafileesid ja sibulaid laduma kaussi vaheldumisi - kõige alla  pane  soola ja suhkrut, siis kiht siiafileed, seejärel sibularattad, siis jällegi siig, sool, suhkur, sibul jne. kuniks kõik on kihiti kausis. Seejärel aseta kausile kummuli taldrik ja raputa kaussi u paar minutit nii, et kõik ained seguneksid. Siiaäkine on valmis söömiskes kohe.




Ülimaitsev suutäis eriti veel värske leiva ja mõnusalt paksu võikihiga. Maitseks lisa kalale jahvatatud pipart, rohelist sibulat ja tilli. Peale võid piserdada ka laimi või sidrunit.




Lihasalat


Olen tähele pannud, et kartulisalat on ikka ja alati aukohal igal sünnipäevalaual. Ma ise ei ole suur kartulisalati armastaja, kuidagi on vist ära leierdatud see minuajaoks. Mitte, et ma seda ise kohe üldse ei teeks. Lihtsalt, nii nagu igal toidul on ka kartulisalatil ja selle tegijal oma käekiri ja igal sööjal oma maitse ja tihtipeale võib nii mõnigi kartulisalat jääda minujaoks kas liiga maitsetuks, või pole selles sibulat, või on see liialt majoneesine või hoopis ilma majoneesita ... Niisis minuarvates ühes heas kartulisalatis on sibul alati omal kohal ja otseloomulikult ka majonees. Seega meie täna klassikalist kartulisalatit ei tee, vaid teeme kõike hoopis teistmoodi, et oles ikka uus ja huvitav.

Vaja läheb: 
u 5 väikest keedetud kartulit
u 300 g ahjuliha
1,5 punast sibulat
1/2 pikka kurki
1/2 õuna
3 muna

Kaste:
1 kuhjaga tl Põltsamaa Kanget sinepit
2 spl valgeveini äädikat
2 tl suhkrut
100 g Lemmik majoneesi
200 g kreeka jogurtit
pisut soola
jahvatatud pipart
kaunistamiseks lehtpeterselli, rohelist sibulat ja tilli




Tegevuskäik: 
Võid kastme juba varem valmis segada ja asetada kuni salati valmimiseni külmkappi. Sega majonees sinepiga hoolega segamini, lisa kreeka jogurt, suhkur, sool, valgeveini äädikas ja pipar.

Lõigu varem keedetud kartulid ketasteks, laota vaagna põhja. Lõika sibul imepeeniketeks ratasteks ja aseta kartuliviiludele. Rebi liha peenemateks ribadeks, aseta ribad sibulale. Haki kurgist peenikesed u 3 cm ribad, aseta salatile. Sama tee õunaga ning lisa samuti. Keeda mune 5 minutit, et jääksid seest pisut vedelad. Nirista kaste salatile, vahepeal võid vaagent veidi vastu lauda koputada, et kaste alla valguks. Kui munad keedetud jahuta täiesti maha, seejärel koori ja lõika neljaks sektoriks, ning aseta sektorid salatile. Jahvata peale musta pipart, ning kaunista maitserohelisega - mina kasutasin lehtpeterselli, tilli ja sibulat.





Beseetort kamakreemi ja kirssidega


Vaja läheb:
10 munavalget
400 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 spl maisitärklist
2 spl kama
50 g mandleid

500 g mascarponet
400 ml 35% vahukoort
2 spl suhkrut
2 tl kama
300 g kivideta kirsse (brutokaal 700 g)
paar tükki šhokolaadi


Tegevuskäik:
Vahusta munavalge, hakka lisama vähehaaval suhkrut ise samal ajal vahustades, kuniks kogu suhkur on lisatud, lisa ka vaniljesuhkur. Vahusta seni, kuni tulemuseks on väga tugev vaht ja see enam nö ei "voola ega vaju". Lisa hulka tärklis ning vahusta veel korraks. Lisa purustatud mandlid ja kamajahu ning sega käsitsi segu õrnalt läbi. Jaga segu kolmeks.




Kuumuta ahi 150 C -ni, kasuta ülemise ja alumise kuumutuse reziimi (pöördõhk on liiga intensiivne). Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ning joonista sinna näiteks taldriku abil ring, mille abil besee plaadile kanda. Kuna besee diameeter ahjus olles kasvab, siis soovitan joonistada ringi u 2 cm väiksema diameetriga. Määri õrnalt esimene beseekogus ringi sisse ja küpseta ahjus 25 min. Sama korda ülejäänud taignaga. Lase beseekihtidel jahtuda. Kui kihid on  jahtunud, siis aseta besee peale teine küpsetuspaber, keera besee kätevahel ringi, ning eemalda õrnalt besee alune küpsetuspaber.




Sega toasoe toorjuust suhkruga, Vahusta vahukoor selliselt, et see poleks ülevahustatud ja liiga tugev vaht, pigem peaks olema selline vahuline, kerge aga mitte enam voolav ja vajuv tulemus. Sega toorjuust vahukoorega. Kõige mõistlikum oleks seda teha selliselt, et hakka toorjuustule lisama vahukoort vähehaaval, ise samal ajal õrnalt segades. Lisa ka kamajahu.




Kurna kirsid. Pane alumine beseekiht tordialusele ning kanna peale 1/3 osa mascarpone-vahukoore kreemist. Lisa peale 1/3 kirsse. Aseta kreemile teine beseekiht, sellele samuti kreem ja kirsid ning ka viimane beseekiht, millele läheb viimane osa mascarpone-vahukoorekreemi ning kirsid. Kaunista riivitud šhokolaadiga.

Tee koogile ka krisikaste. Selleks kuumuta kirssidest kurnatud kirsimahl, jäta väike osa mahla alles ja sega sellesse maisitärklis. Kui kirsimahl on keema tõusnud sega hulka maistärklise-kirsimahla segu. Kaste peaks jääma pigem vedelam kui paksem. Pea meeles jahtununa muutub kaste veel paksemaks.

Serveerimisel vala koogile peale kirsikastet! Täielik nauding.



Kommentaarid

Populaarsed postitused