Napoleoni kook punasesõstra moosiga

Mul seisis ees nüüd ülesanne, mida teha suure koguse munakollastega, kuna vabariigi aastapäevaks valmistatud beseetordist jäi üle neid koguni 10. No munakollastest saab valmistada ülihea koorese keedukreemi ja keedukreemist ühe üüberkreemise ja maitsva Napoleoni koogi. See oli minu kolmas Napoleon.


Vaja läheb:
Põhjad: 
250 g võid
250 g 20% hapukoort
6 dl jahu
näpuotsaga soola

Kreem:
1 l 35% vahukoort
10 munakollast või 4 muna
2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
4 spl (mitte väga suure kuhjaga) jahu
0,5 dl brändit

Punasesõstra moos: 
250 g külmutatud punasesid sõstraid
pisut vett
2 spl suhkrut


Tegevuskäik: 
Sega segamini toasoe või, jahu, hapukoor ja sool. Mina sõtkusin käega, kuniks kõik ained olid segunenud. Tõmba taigen toidukilesse ja pane vähemalt üheks tunniks külmkappi.

Valmistasin kreemi juba eelmisel päeval, võta selleks 10 munakollast või 4 tervet muna, sega hulka suhkur, vaniljesuhkur ja jahu ning sega kõik segamini. Viimasena lisa 200 ml vahukoort. Kuumuta ülejäänud vahukoor keemiseni ning hakka lisama munasegu pidevalt segades. Kuumuta edasi, kuniks segu pakseneb. Ära põhja kõrveta (kuumutada tuleks kesmisel kuumusel ja keedukreemi koguaeg segades). Jahuta valmis kreem ning lisa brändi.

Võta taigen külmikust ning jaga kaheksaks võrdseks osaks. Joonista küpsetuspaberile näiteks taldriku abil ring, mis on edaspidi abiks ringikujuliste kihtide küpsetamisel, arvesta ka seda, et kuumas ahjus tõmbab taigen veidi kokku ja reaalselt tulevad tordiplaadid pisut väiksema diameetriga. Kuumuta ahi 240 C-ni. Vormi küpsetuspaberile ringikujuline taignaplaat taignarulli ja näppude abil. Küpseta 240 C juures ülemisel siinil u 5-10 min, kuniks koogiplaat on pealt kuldpruun. Valva oma koogiplaate hoolega, kuna ülepruunistumine võib toimuda hetkega. Küpseta sedasi kõik 8 koogiplaati ning jahuta.

Punasesõstra moosi võid samuti keeta valmis juba eelneval päeval. Selleks pane potti 200 g külmutatud või värskeid punaseid sõstraid, lisa veidi vett (mõned supilusikatäied) ja suhkrut. Kuumuta sõstraid u 5 min. Soovi korral püreeri saumikseriga (mina olen püreerinud ja mõnikord jällegi mitte), kuumuta veel veidi ja moos ongi valmis. Jahuta.

Nüüd lao Napoloni kook kokku. Pane iga koogiplaadi vahele ohtralt keedukreemi, ühe vahele (mille asukoht võiks olla kuskil keskel) punasesõstra moosi. Üks koogipõhi murenda puruks ja sellega kaunista kook pealt. Hoia kooki umbes pool tundi külmkapis ja serveeri punasesõstra moosi või tervete sõstardega. Minule meeldib kook just valmimise päeval, kuna siis on see eriliselt mõnus ja krõbe.

NB! Retsepti pisut muudetud 16.10.2016.


Kommentaarid

Populaarsed postitused