Pähklivõi ja kaerajahuga õuna-tosca kook kahes erinevas kuues

Kuna kaerajahu on nüüd minusilmis tegija, siis mingit nisujahu postitust siit ei tule :) Küpsetis valmis käesoleva nädala keskel ja tegemist on kaerajahu õuna-tosca koogiga, millele lisatud veel hulk pähklivõid. No ma ei suutnud üldse vastu panna ja sõin ära tervelt kaks mehist ahjusooja lõiku - see oli nii mure ja samas väga mahlane ja maitsev. Ma tean küll, et see ei olnud kõige mõistlikum tegevus, aga ma lihtsalt ei olnud võimeline oma isu vastu võitlema. Järgmisel päeval serveerisin kooki koos vahukoore ja maasikatega ja taas oli raske end tagasi hoida.



Vaja läheb:
100 g võid
1 dl suhkrut
3 muna
2 dl hapukoort
4 dl täistera kaerajahu
5 tl pähklivõid
1 tl küpsetuspulbrit

Õunakiht: 
3 keskmise suurusega õuna
1 tl kaneeli

Kate:
50 g mandlilaaste (võib ka rohkem)
50 g võid
0,5 dl suhkrut
5 tl pähklivõid
0,5 dl piima


Tegevuskäik:
Vahusta toasoe või suhkruga ning lisa ükshaaval munad vahepeal edasi vahustades. Lisa seejärel hapukoor, siis täistera kaerajahu ning kõige viimasena pähklivõi. Lase kogu taigen saumiseriga ühtlaseks.

Koori ja viiluta õunad ning sega need kaneeliga.

Pane kastrulisse mandlid, või ja suhkur, sulata madalal kuumusel ning lisa seejärel pähklivõi, lase sel sulada ning lisa kõige viimaks piim. Sega mass kreemiseks ning tõsta kõrvale.

Lisa nüüd koogitaignale küpsetuspulber. Määri koogivorm võiga, vala taigen vormi, aseta peale kaneelised õunaviilud ning vala need koheselt üle toscakattega. Küpseta kooki pöördõhul 170 C juures u 1 tund ja 15 minutit.



Kommentaarid

  1. Aitäh põneva retsepti eest. Kas pähklivõid saab kuidagi asendada vüi on see oluline komponent? Millist soovitate kasutada?

    VastaKustuta
  2. Pähklivõi annab koogile mõnusa pähklise maitse nii põhja osas kui ka kattes. Kui pähklivõid ei lisa, siis jääb kook oma olemuselt tosca koogi sarnane, aga tänu kaerajahule tunduvalt muredam. Ma ikkagi soovitaks pähklivõid panna, aga kui ei soovi, või kui see ei maitse, siis jätaks lihtsalt lisamata ja millegi muuga ei asendakski. Selliselt ise muidugi läbi teinud ei ole :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused