Lambaliha borš

Minu lemmik liha on lambaliha ja lambaliha borš on ehtne klassika. Need, kes minu blogiga pikemalt tuttavad, teavad juba, et ma ei ole eriline supisõber, kuid pean tunnistama, et kui peaksin valmima ühe parima supi,  siis on selleks kindlasti borš. Ja kui panna patta need kaks on tulemus lausa taevalik. Siinkohal pean küll ära mainima selle, et üks hea boršisupp peab olema pigem intensiivsema, kui tagasihoidliku maitsega. Minule isiklikult on meelepärasem selline, kus hapu ja magus domineerivad.


Vaja läheb (suur potitäis suppi kolmele, kaheks päevaks): 
Puljong:
500-600 g kondiga lamba abatükk
1-2 loorberilehte
6 pipratera
2 nelki
1 porgand
1 sibul
peotäis musti ploome

Supp: 
400-500 g keedetud peeti + 1 spl äädikat
1 porgand
1 keskmise suurusega sibul
200-300 g värsket kapsast
3 keskmise suurusega kartulit
2 spl tomatipastat
maitsestamiseks jahvatatud pipart, soola, suhkrut, äädikat

Serveerimiseks: 
hapukoort, maitserohelist (tilli, sibulat, peterselli)

Kõrvale:
musta leiba, võid


Tegevuskäik:
Pane lambaliha külma veega keema. Koori puljongilt vaht  (kogu keemise vältel). Lisa maitseained siis kui vahtu enam ei tule (u 30 min peale keema tõusmist). Köögiviljad - sibul, porgand ja mustad ploomid lisa u 1 h enne liha keetmise lõppu. Puljongit võiks keeta vaiksel tulel kokku u 2,5 h kuniks liha on mõnusalt pehme ning tuleb juba ise kondi küljest lahti. Mina keetsin puljongi juba eelmisel päeval valmis. Peale puljongi valmimist kurna see ning tükelda liha. Minu lihatükil oli pisut ka pekki, kuid mul ei olnud südant seda eemaldada - tegemist on ikkagi ju minu lemmik liha - lambalihaga!

Supi jaoks riivi esmalt peet jämeda riiviga, lisa peedile äädikas, sega segamini ning jäta seisma. Riivi ka porgand jämeda riiviga ning tükelda sibul, prae need pannil klaasjaks ning lisa kurnatud puljongile. Lisa tomatipasta ning lase keema. Ribasta kapsas ning lisa samuti puljongile ning keeda u 10 min. Tükelda nüüd kartulid, lisa puljongile ning keeda kuniks need on pehmed - u 10 min. Kõige viimasena lisa supile eelnevalt riivitud ja äädikaga segatud peet, keeda suppi seejärel veel mõned minutid, lisa hulka eelnevalt tükeldatud lambaliha ning maitsesta soola, suhkru ja äädikaga. Raske on siin õigeid koguseid anda - kuid tulemus peaks jääma soolane, hapu ja magus üheaegselt. Mina eelistan pigem äädikasemat ja magusamat tulemust, arvestada tuleks ka sellega, et hapukoor alati neutraliseerib maitseid ning seetõttu ei tohiks borši "õige maitse" jääda tahaplaanile.


Serveeri suppi hapukoore ja maitserohelisega, milleks sobib till, tüümian, petersell, roheline sibul jne. Kõrvale paku kindlasti musta leiba - parim oleks endatehtud, ahjusoe leib, eheda võiga. Klassika!

Kommentaarid

Populaarsed postitused