Maapirnisupp pastinaagi ja peekoniga

Mugul-päevalill - maapealne osa näeb välja kui päevalill, aga mullas arenevad pisikesed mugulad - see ongi maapirn. Maapirn on minu köögis esimest korda vaatamata sellele, et need eelmisel aastal isegi mu aias kasvasid, aga mina need rumala peaga kõik peenrast välja kiskusin :) Maapirn on mineraalaineterikas taim, milles leidub ohtralt kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori- ja kaltsiumiühendeid. Samuti leidub söödavas osas karotenoide, B-rühma vitamiine, kaasa arvatud foolhapet ning veidi ka askorbiinhapet ehk vitamiini C. Maapirn sisaldab rohkelt inuliini, mille regulaarne söömine suurendab kasulike bakterite hulka ja muudab bakterkoosluse vahekorra meile soodsas suunas. Maapirni võib süüa mitmel viisil - toorelt, salatites, mahlaks tehtult jne, minul valmis maapirnist seekord mõnusalt siidine püreesupp. Neile, kes kohtuvad maapirniga esmakordselt, võib maitse tunduda esialgu pisut võõras, kuna küpsetamisel muutub maapirn magusaks ning ka valminud toit on magusamaitseline. Kuid neile kes armastavad katsetada, soovitan supi valmistamise kindlasti ette võtta, kuna tegemist on millegi väga hõrgu ja huvitavaga.


Vaja läheb: 
600 g maapirni
100 g pastinaaki
1 keskmise suurusega sibul
3 küüslauguküünt
u 30 g võid
1 dl valget kuiva veini
3 dl vett
0,5 köögiviljapuljongi zeleed
2 dl 20% köögikoort
soola

Serveerimiseks: 
1 väiksem sibul
150 g Ameerika toorsuitsupeekonit
tüümianit

Tegevuskäik: 
Puhasta maapirn ja pastinaak. Maapirni jaoks kasuta külmaveekaussi. Kohe kui maapirn kooritud pane see külma vette likku, et see tumedaks ei muutuks. Puhasta küüslauk ja sibul. Tükelda kogu kraam ja kuumuta võiga pannil läbi, kuniks maapirn hakkab muutuma klaasjaks (ära pruunista). Vala juurde vein, ning auruta alkohol välja. Vala kõik potti, lisa vesi, puljongi zelee ning keeda köögiviljad pehmeks (u 15 min). Vala seejärel kõik blenderissse*, püreeri, lisa köögikoor ja blenderda veelkord läbi, kuniks supp muutub siidiseks ja täiesti kükivabaks. Vala siis supp potti tagasi, ning maitsesta soolaga.

Viiluta väike sibul õhukesteks ratasteks, pruunista koos toorsingiga võis, vala supp kaussi ning serveeri koos praetud sibularõngaste, peekoni ja tüümianiga.

* selle supi puhul on mõistlik püreestamisel kasutada just blenderit, kuna tulemuse saab kiiremini kui saumikseriga ning on palju ühtlasem ja siidisem.

Kommentaarid

Populaarsed postitused