Mündine lammas

Ma vähemalt luban, et ma üritan, et minu menüü hakkab muutuma pisutki suvisemaks. Hetkel ei saa ma aga mitte jätta postitamata üht ülimaitsvat rooga. Toidu headust kinnitasid nii väiksed kui suured. Ehkki enne maitsmist nägin juba tibu peaaegu nina kirtsutamas, aga peale esimest suutäit pold kahtlust, et toit on hea. Mündist lammast sain ma tegelikult sõbrapäeval Roostsust. Mündimaitset ma selles kahjuks ei tundnud, aga väga maitsev oli see küll ja idee, mis sealt koju tõin, on juba iseenesest minuarvates kiitust väärt. Ja lõpuks ometi leidsid kasutust sügisel karpidesse kokkukorjatud ja ära külmutatud mündilehed. Tõeliset super match.


Lammas: 
Vaja läheb (kogused kolmele): 
800 g lambaliha tükke
soola, pipart, oliiviõli
1 dl valget veini
u 3 dl vett
u 0,5 tl meresoola
1 tl fariinsuhkrut
4 suuremat küüslauguküünt
3 mündilehetuusti läbimõõduga u 1 cm

2 dl 20% või 35% koort
serveerimiseks värsket hakitud münti

Kõrvale:
1 karp pruune shitaake seeni

Kõrvitsa-bataadi tamp:
350 g kõrvitsat puhastatud kujul
350 g magusat kartulit puhastatud kujul
soola, võid

Tegevuskäik:
Pruunusta lambalihatükid oliiviõlis, maitsesta soola ja pipraga ning pane haudepotti. Lisa hulka 1 dl veini, kuumuta alkohol välja ja lisa 3 dl vett. Lisa küüslauguküüned (ilma puhastamata), sool, fariinsuhkur. Nopi mündi vartelt lehed, lappa kokku ja seo kolmeks tuustiks (iga tuusti paksus u 1 cm). Mina kasutasin muide külmutatud mündilehti. Hauta liha u 1,5 h. Lisa seejärel koor ning hauta veel 30 min. Kui liha valmis, siis korja mündituustid sõela sisse ja suru lusikaga kogu mündi mahl liha hulka.

Puhasta kõrvits, aseta sõela sisse. Pane potti põhja pisut vett, aseta sõel poti kohale, peale pane kaas ning auruta kõrvitsat kuniks see on pehme. Koori magus kartul, lõika väiksemaks ning keeda pehmeks. Pane seejärel kartul ja kõrvits kokku, tambi puruks ning pane siis kogu mass sõela sisse üleliigsest veest nõrguma, seejärel püreeri saumikseriga ja maitsesta soola ja võiga.

Lõigu shitaake seentelt juure osa ära, haruta seened lahti ning prae kõrgel kuumusel võis.

Kuumuta kõrvitsa-bataaditamp läbi, pane tordipritsi ja pritsi taldrikutele paras kogus tampi. Pane liha koos koorekastmega pisikestesse kausikestesse, aseta taldrikule ning lisa ka praetud seened. Haki juurde värsket münti ning puista kastmele. Head isu!

Kommentaarid

Populaarsed postitused