Praetud hirsipuder sibula, küüslaugu ja pardimunaga ehk meeste puder 2

Käsi püsti, kes hommikuks aeg ajalt ka hirsiputru keedab? Miskipärast tundub, et hirss on sellest ajast peale põlatud, kui seda meile lasteaias vägisi sisse sööma sunniti. Pean ütlema, et mina kuulusin samuti nende hulka, kuniks 35 aastat hiljem ise endale hirsiputru valmistasin (jube trauma ikka küll). Kui viitsid natukenegi oma pudru keetmise ja tuunimisega vaeva näha, siis võib saada hirsist vägagi maitsev hommikusöök. Võrreldes igasuguste helvestega, nõuab hirsipuder muidugi rohkem aega, aga see on seda väärt.

Natuke ka hirsi headest omadustest: Hirssi on näiteks väga kerge seedida, ta on harva allergiat tekitav ning ei sisalda gluteeni. Omapärase maitse annab hirsile kõrge ränihappe sisaldus, millel on positiivne mõju vere kolesteroolitasemele ja luudele. Hirss ergutab inimese närvisüsteemi ja meeleelundkonna tegevust, kiirendab ainevahetust. Hirsis on palju fosforit ja magneesiumi, leidub ka kaaliumi, tsinki ja vaske ning mitmeid B- vitamiine. Lisaks on hirsis ka rohkelt valku ja kiudaineid.


Vaja läheb (kogused kahele):
1 dl hirssi
1,5 dl vett
soola

1 väike sibul
2 küüslauguküünt
2 tl maitsepärmi
praadimiseks võid
pipart, soola
2 pošeeritud pardimuna

Tegevuskäik:
Esmalt pese sõelas hirss, pane see kastrulisse, vala peale vesi, lisa sool ja hauta kaane all, madalal kuumusel kuniks vesi on kadunud ning hirss on pehme ja sõmer.

Puhasta ja tükelda sibul, küüslauk ning prae need võis klaasjaks. Lisa juurde pehmeks keenud sõmer hirss, sega läbi, prae veidi ning maitsesta maitsepärmi, pipra ja soolaga.

Samal ajal pošeeri munad. Selleks lase laiapõhjalises kastrulis vesi keema, keera siis kuumus maha ja oota kuniks vesi enam ei mullita. Löö pardimunad esmalt eraldi kausikestesse ja seejärel vala kausikestest  vette. Keera siis kuumus tagasi ja keeda mune vaikselt 3 minutit ning tõsta vahukulbiga munad koheselt veest.

Serveeri puder kausikestesse, lisa peale pardimunad, soovi korral ka maitserohelist.


Kommentaarid

Populaarsed postitused